open beta
НКП на "ЛЕВСКИ"
Официален сайт
SectorB ЛЕВСКИ 100 ЛЕВСКИ[iD]
619

В годината на Спаич да сведем отново глави!

Остават броени дни до края на 2016 година. Годината на Спаич. Годината, в която отбелязахме един век от рождението на безсмъртния герой. Годината, в която Националният клуб на привържениците организира редица прояви, с които да почете паметта на Живата торпила.

Привържениците на Левски, като една от най-будните и родолюбиви общности в България, поставиха огромен акцент около годишнината на Списаревски, като заедно с ФК Левски реализираха уникална по рода си фланелка с лика на Спаич, която се превърна в официалния екип на клуба за сезон 2016/2017. Редом с това бяха организирани редица турнири, детски надпревари и събития, целящи прославата и съхранението на паметта за великия герой. Благодарение на екипа на „Българска история“ пък  бе създаден филм, който разкрива тайнството на величието „Димитър Списаревски“.

Днес, когато се навършват 73 години от неговата героична гибел, ние отново сме длъжни да сведем глави и да почетем Спаич. Да го помним и да предаваме на поколенията легендарната му история!

А колко всъщност е велик подвигът на Списаревски?

В бойния дневник на 3/6 изтребителен орляк е записано точно и ясно: „Поручик Димитър Списаревски прострелва един неприятелски бомбардировач „Либерейтър“, който пада на парчета на земята. Същият поручик Списаревски ... увлечен от желанието си да свали колкото се може повече противникови машини, при една от атаките си с пълна скорост се блъсва в неприятелски бомбардировач „Либерейтър“ и двата самолета падат на парчета в околностите на село Долни Пасарел. Така намира смъртта си един от най-добрите летци, като остави името си в историята на българската изтребителна авиация и разнесе славата на българина – храбрецът и живата торпила Димитър Списаревски“.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА СПАИЧ! ГОЛЕМИЯТ И ВЕЛИК ГЕРОЙ! ЖИВАТА БЪЛГАРСКА ТОРПИЛА!

 


Още новини

27 септември 2020 @ 19:43
Позиция
8150

Защо стана така?

15 септември 2020 @ 23:06
Турнири
747

Синьо лято 2020 - История на левскарството

9 септември 2020 @ 20:24
Съобщение
3161

Колко и на кого дължим пари към момента?

7 август 2020 @ 16:54
Събития
1366

Национална левскарска среща 08.08.2020Назад...