open beta
НКП на "ЛЕВСКИ"
Официален сайт
SectorB ЛЕВСКИ 100 ЛЕВСКИ[iD]
458

„Разкажи ми за Левски“ стъпи в училище

С първия училищен звънец днес всички първокласници в България получиха като подарък книжката „Разкажи ми за Левски“, с което официално стартира кампанията „Левски в училище“.

ПФК Левски и неговите привърженици дариха над 65 000 бройки на всички първокласници. Инициативата се осъществява в партньорство с Министерство на образованието. Творбата, посветена на Апостола на свободата Васил Левски, бе разпространена в училищата из страната и достигна до всеки ученик, стъпващ за първи път в дома на образованието.

Така на 15-ти септември децата в първи клас освен учебниците, отнесоха у дома и книжка за живота и делото на великия българин.

„Разкажи ми за Левски“ е дело на авторите Ивайло Кючуков и Райчин Генов, които даряват творбата си безвъзмездно за разпространение в училищата. Самите те са обикновени момчета от сектор „Б“ и могат да бъдат видяни на всеки мач. Парите за отпечатването на големия тираж за всички първокласници пък бяха набрани от привържениците на клуба след благотворителен търг, проведен през февруари.

Според думите на авторите книгата не е исторически дневник. Водещото в нея е любовта към Апостола на Свободата, която се предава и на децата. А това именно е и тяхната цел: да се възпита у най-малките чувство на гордост, че са българи.

„Смело можем да заявим, че българинът познава и почита героите си, но дали го прави по най-правилния и възпитателен начин за подрастващите е друг въпрос. Дали този начин, който определяме по-скоро като машинален и „защото така трябва“, води до реално осъзнаване на извършеното от националните ни герои? Защото, ако единственото, което един млад човек запомни от всичко чуто за Васил Левски е, че той е бил борец за свобода, основоположник на националноосвободителното движение и един от най-великите българи, дали има реален смисъл от това познание? Не е ли по-добре, запознавайки се с живота на Левски, едно дете да разбере, че ако човек е последователен, отдаден и отговорен в действията си и реши да се посвети на общото благо, той може само да спечели? За да се случи всичко това обаче е необходимо да се запознаваме по един много по-емоционален, по-личен подход с историите на нашите герои.

Именно това прави и книжката „Разкажи ми за Левски“. Нейната основна мисия е да скъси дистанцията между Апостола на свободата и детето, което за първи път се запознава с неговата биография. За целта историята на националния герой е разказана увлекателно и е онагледена с илюстрации, което вярваме, че не само ще задържи интереса на най-малките, но и ще възпита в тях едно живо любопитство. Целта на тази книга е да допринесе за формирането на ценности като родолюбие, национална гордост и високо българско самосъзнание, които са от изключително значение за пълноценното развитие на подрастващите“, разказват авторите.

Това е една книжка за Левски – какъвто го познаваме и какъвто бихме искали да го помним – разбираема и достъпна за най-малките, на които ще помогне да разберат и обикнат най-големия герой на България.

И преди всичко това е една книжка за Левски - като символ, като вяра, като личност, като герой и като човек.


Още новини

27 септември 2020 @ 19:43
Позиция
11966

Защо стана така?

15 септември 2020 @ 23:06
Турнири
1106

Синьо лято 2020 - История на левскарството

9 септември 2020 @ 20:24
Съобщение
3540

Колко и на кого дължим пари към момента?

7 август 2020 @ 16:54
Събития
1699

Национална левскарска среща 08.08.2020Назад...